2008. július 14., hétfő

Hellboy II: The Golden Army

A Hellboy sorozat (nevezhetjük így is, mert ez már a második rész s ki tudja hány rókabőr lesz ebből?!) annak a Guillermo del Toro-nak az alkotása, aki a Pán Labirintusát, a Penge második részét és a Mimic jegyzi rendezőként. Nálunk a mozi csak augusztus 21-én kerül csak bemutatásra, azonban kíváncsiság győzedelmeskedett felettem és engedtem a csábításnak.
A megnézett film képi minősége vetekszik a nyolcvanas években piacra dobott alámondásos VHS kazettákéval. Azonban az vigasztal, hogy sokkal, de sokkal jobb lesz a mozgóképi színvonal, mihelyt színre lép hivatalosan is.

Miről van szó?

Egy szép termetesre megnőtt böszmeség pisztollyal a kezében jófiúként irtja az arra kiválasztottakat. Az előző részben társ talált egy félrefésült frizurájú nőszemélyben, aki ebben a részben Fáklya Johnny útjába lép, csak ő ügyesebben bánik az öngyulladás áldásával. Már ismert szereplőként köszönthetjük a béka- vagy halembert, Abe Sapient, aki a csapat mindentudó ügyeletese, emelett nem nagy fizikai kondícióval rendelkezik. A mostani epizód egy legendára épül, amelyben szerepelnek tündék - igazság szerint inkább drow-k -, goblinok, emberek. Mi robbantjuk ki a háborút - ki más?! -, amire a többi kreatúra úgy felel, hogy felvonulnak nagy, tömött sorokban, hogy mi kardélre hányjuk őket. Hiába, ez mindig beválik! Azonban a hegyesfülűek megelégelik ezt a számukra áldatlan állapotot és egy neves goblin kovácshoz fordulnak "segítségre". Apró szentünk megköpködi mancsait, üllőt kerít és egy szép aranykoronával örvendezteti meg az elf királyt. Eme ékszer azonban nem egyszerű csecsebecse, hanem mentális irányítást engedélyez egy 70x70 robotot tartalmazó hadsereg felett. Ezek a bádogdobozok a lehető legnagyobb pusztítást végzik a sorainkban. A tünde uralkodó látva az öldöklés méreteit, elkeseredik és úgy dönt, hogy három részre bontja a koronát, hogy azt ne lehessen használni többet. Ennyi a mítosz, ebből a cselekménysorozatból indul ki a mozi.

Látványvilág:
Hatalmas terek és monumentalitás jellemzi a filmet. Végig az volt a benyomásom, hogy dark fantasy-t látok kalandozó kibernetikus eszközökkel. (értsd robotok) Kameramozgások néhol - ismételten - a nyolcvanas éveket jutattják eszembe.

folyt. köv.

Nincsenek megjegyzések: