2009. május 15., péntek

Firkin - avagy a folk punk hullám becsapódása Magyarországra

Nem tudom, hogy ki mennyire van tisztában a stílus eredetével. Ha nem, akkor katt. Kétségtelen, hogy a The Pogues tette meg az első lépéseket ezen az, még töretlen, úton. Könnyed volt még, kevésbé volt vadóc, legalábbis amiket hallottam.

Azonban a kilencvenes évek derekától felbukkantak egyre-másra olyan csapatok, mint a Dropkick Murphys, Flogging Molly hogy csak az amerikai kontinensen nézelődjünk, de említhetem még a brit csapatot, a The Levellers-t. Németországban is szinte folyót lehet rekeszteni velük, például: Fiddler's Green, Ahead to the Sea. Ha az alsó féltekét nézzük a Földnek, akkor Sydney City Trash.

Mondhatnók még a The Tossers-t is akár. Vagy a szomszéd Ortodox Celts. A lista nagyon hosszú, telítve nagyszerű csapatokkal.

A Firkin kettőezernyolc nyarán alakult,
Péter János (fuvola, ír furulya) volt az, aki életre hívta a bandát. Élelmesebbek már ismerhetik őt a M.É.Z.-ből és a Shannon.hu-ból. Mindkét együttes a szívem csücske a maga nemében. A Méz azért, mert egyszerűen annyira szeretnivalóan adják elő dalaikat, hogy kizárt dolog volt a számomra, hogy hidegen hagyjanak. Stílusilag távol áll a tárgyalt csoportosulástól, ők inkább a folk-rock mezsgyéjén mozogtak, habár kétségtelenül erősen szellős volt a rock volta zenéjüknek. A Shannon.hu-t imádtam, mert kiváló dalok mellett, jó szövegeik voltak, sok más hatásból is mertek szemezgetni, nem kizárólagosan a kelta dallamvilágot hívták segítségül a számaik hangszerelésekor. Volt balkáni, arab, török jelleg is bőségesen.

Szóval ez a fickó döntött, hogy most már sok mindenben kipróbálta magát, itt az ideje új horgásztavakba dobni az úszót. Előbb említett két csapata lassabban dolgozott, kíváncsiskodva vártam, hogy milyen sebességgel áll elő az új csoportban. Csalódtam!

Mindig is meggyőződésem volt, hogy punk zenét csak és kizárólagosan gyorsan lehet játszani, kivételt képeznek ez alól az ún. lassú nóták. Nagy hiba, hogy visszalöki az egészet a gyorsaság hiánya. Nyugodtan oda lehet pörkölni a közönségnek! Halvány fogalmam sincs, hogy mennyire van közönsége itt az ilyen zajongásnak. Néhány cimborát leszámítva nem ismerek senkit, aki szeretné a műfajt.

A másik sarkalatos pont a nóták szövegezése valamint az, hogy mit dolgozok fel. Régi kocsmanóták, mások által is felvett dalok (Laura, Within a Mile of Home - F.M.) alkotják így, első ránézésre az albumot. Ejnye! Azért lehetett volna máshoz is nyúlni. Vagy legalábbis a százszor eljátszott melódiák helyett másokat kapni elő. Meglepődnék, hogy ha ennyiből állna az ír folklór.


Én mindenképpen szeretném tiszteletemet tenni egy bulijukon a nyáron! Lemezt is szeretnék vásárolni! Buzdítok mindenkit, hogy tegyen ő is így!

Nincsenek megjegyzések: