2010. szeptember 29., szerda

Heidenfest 2010 - Duhajkodó trollok

Nem először fordul meg nálunk az ilyen jellegű folk metál nagycirkusz. Először 2008 tavaszán, majd abban az évben még egyszer láthattunk rikoltó népi hangszereket a színpadon, mégpedig novemberben.



Túl hosszan értelmetlen volna vesézgetni az egyes bandák teljesítményét, minden nagyon szépen hallatszott, néha az Equilibrium alatt a szintetizátor hangja eltűnt a gitárfalban.

Első fellépő a hollandus Heidevolk volt. Két gitár harmóniájára s két énekhangra épülő zenéjük klassz felvezetés volt, bár nótát nem ismertem fel tőlük dacára annak, hogy hallgattam albumaikat.



A következő csapat a kalóz thrash metált döngető, három főt számláló amerikai Swashbuckle volt. Rájuk volt igaz, hogy többet fizettek, mint amennyit értek. Azonban kétségtelen, hogy ezáltal a turné által rendesen megpörgetik a nevüket. Kalóznak voltak felöltözve, állandóan kérték, buzdították a közönséget, hogy mutassák a Flying V-t, de nem nagyon akartak kötélnek állni. Gondolom azért, mert nem igazán vannak otthon ebben a regiszterben. Igazából annyit tesz a 'Flying V', hogy a két középső ujjadat az ujjbegyednél összeérinted és háromszöget formálsz belőle. Valamint megállapíthattam, hogy hárman szinte lehetetlen thrash metált játszani.



Itt már elkezdtem izgulni, mert a német Equilibrium jött a színpadra. Másodjára tették tiszteletüket Magyarországon. Új énekessel s ezúttal hús-vér dobossal érkeztek. Remekül játszottak, ahogy már említettem a szinti néha eltűnt a hangfalban. A buli után velük beszélgettünk a legtöbbet, mi több, még németül is hajlandó voltam beszédbe elegyedni, igaz, némi noszogatás után. Az énekes nagyon jó fej volt, kérte Bandiéktól, hogy küldjenek majd nekik ki CD-t, persze aláírva. Leesett az állam.



Hosszabb átszerelés, átszervezés következett. Majd a finn Ensiferum kezdett zenélni. Choofie-val másnap összeszedegettük, hogy miket is játszottak. Nyitányként ismételten a From Afar szólt.

Ensiferum-ról:
Hero in a Dream
Abadoned
Iron-ról:
Iron
Lai Lai Hei
Victory Songs-ról:
Deathbringer from the Sky (Itt Gaobrt felhívtuk)
Ahti
One more magic potion
From Afar-ról:
From Afar
Twilight Tavern
Stone Cold Metal



Az Ensiferum után kitették a tizennyolcas karikát, a fiatalabb korosztály hazament, a Twilight of the Gods-ra már csak az idősebbek voltak vevők. Ez a Bathory tribute már fellépett Magyarországon a Metal Fest keretein belül. Danival pálinkáztunk egyet s beszélgettünk erről-arról, Néhány számcím ismerős volt, de - sajnos - sok figyelmet nem szenteltem ennek a válogatott gárdának. Bízom abban, hogy hamarosan újra láthatom őket. (A Primordial-t és az Einherjer-t különösen várom!)

Nincsenek megjegyzések: