2008. szeptember 26., péntek

Cassandra's Dream

Anyám meglehetősen sokat emlegeti Woody Allen-t, igaz, negatív kontextusban. Innentől kezdte még abban is lusta voltam, hogy utánakérdezzek, hogy mi váltotta ki belőle ezt a véleményt.
Ennyit a családi háttérről.

A Kasszandra álmát 2007-ben forgatta a fent említett úriember, méghozzá Londonban, mert az egész mozi hemzseg a londoni helyszínektől. Hogy mást ne említsek, többször ad egymásnak randevút a London Bridge előtt Ewan McGregor és filmbeli partnernője. A helyzet meglehetősen hétköznapinak mondható. Alsóközép-osztálybeli család két férfikorban lévő csemetéje eljátszik a gondolattal, hogy milyen is lenne az, ha rendelkeznének pénzzel.
Terry (Colin Farrell) egy autójavítóműhelyben tengeti mindennapjait, miközben vagy viszkit vedel vagy gyógyszert töm magába. Ez a teljes művön végigvonul, igaz, a dózisa folyamatosan nő. Egzisztenciálisan lecsúszott figura, azonban a nagyobb erkölcsi érzékkel rendelkezik, mint a bátyja, Ian(Ewan McGregor). Ian barátunk az édesapja éttermében vezetőállást betöltő, magát nagystílűnek beállító, erkölcsileg labilis figura.

Történetünk akkor veszi kezdetét, mikor a testvérpár megvesz egy vitorlás hajót s Terry kártyán nyer 30 ezer fontot. Emellett többször kockáztatja szerencséjét agárversenyeken is. Azonban a legnagyobbat szakító póker mellett teszi le voksát. Ian-nek szintén megvan a maga keresztje. Nagyszabású tervei vannak, Kaliforniában akar hotelt építtetni. Azonban a tőke hibádzik még. Elcsavarja egy fiatal színésznő fejét, akihez kölcsön old-timerekben megy, hogy imponáljon neki.
Ezalatt Terry-t szépen megkopasztják kártyapartnerek s az uzsorások már a nyakára járnak, hogy mikor fizet. A testvéri egymásrautaltság itt jelenik meg először mélyebb motivációban. Terry szeretne kölcsönkérni Ian-től, de az érintett nem rendelkezik elegendő pénzzel, hogy ki tudja segíteni öccsét.


A dúsgazdag amerikai nagybácsi ekkor lép elő a színfalak mögül s hőseink meginvitálják őt egy családi beszélgetésre. A bácsi kötélnek is állana, azonban egyetlen dolgot szeretne még kérni a fiúktól. A kérés csupán annyi, hogy el kell tenniük Howard bácsi egyik volt munkatársát. Az anya rokona ez a bizonyos Howard bácsi, aki saját magát támogatva fejezte be az orvosi egyetemet. A hölgy ezt minduntalan férje orra alá dörgöli, ennek okán a sógorok közt már korábban elmérgesedett a kapcsolat. Erkölcsileg szintén szeret ingoványos talajon mozogni, ami hasonlatossá teszi karakterét Ian-ével. Teljes ledöbbenéssel fogadták az ajánlatot. Némi erkölcsi affektálásnak lehetünk szemtanúi, inkább az alkoholista Terry részéről, végül beadja a derekát s Ian-nel megölik az áldozatot.
A végső csavart azonban most, itt kihagynám, ha kíváncsivá váltál, akkor keresd ezt a mozit!


Nincsenek megjegyzések: