2009. december 15., kedd

Disgrace - Szégyenfolt

John Malkovich egy olyan kaliberű színész, akit nagyon tisztelek. Megvan benne az, amiért a vásznon a nők olvadoznak, a férfiak szemében pedig tekintélyt parancsoló személyiség. Sokoldalú, merész vállalkozásokba fogó ember.

J.M. Coetzee 1999-ben kiadott regényének adaptációja ez a film, ami a napjainkban játszódik a Dél Afrikai Köztársaságban. Maga a regény és vele együtt a film is, sikár, kopár, úgyszólván jellegtelen. Az emberi élet megfeneklik itt, nincs előre, nincs hátra, teljes a mozdulatlanság, amit előidéz a meleg és az agyműkődés tunyasága.

A film két ember kálváriáját meséli el. Az egyik saját maga hozza fejére a bajt, a másik elszenvedője csak. A teljes történetet botorság volna elmesélni, annyit azonban említenék, hogy előbb vedd kezedbe a regényt, mert akkor látod a teljes szövevényét ennek az interpretációnak. Ráadásul nem is hosszú, potom száznégy oldal. Drámával van dolgunk, ahol az események többnyire az emberi tudat legmélyén mennek végbe. Ezért is olyan kiemelkedő Malkovich és a lány, Jessica Haines. Nincs pörgés, néhány esemény van pusztán, ami meghatározza a teljes történet hangulatát.

Az egész film olyan, mint a bennünket körülvevő világ. Pőre, mentes minden jellegű romantikus felhangtól. Semmi tisztaság nem rejlik benne s a film illetve könyv végére az ember rádöbben, hogy a karakterek által felállított értékek talán nem is olyan helytállóak.

Nincsenek megjegyzések: